Tatry są unikatowe pod każdym względem – nie tylko z uwagi na urok gór czy majestatyczne szlaki, ale także pod kątem lokalnej kuchni, jaką częstują apartamenty Tatry. U stóp Giewontu, a szczególnie w Zakopanem znajduje się wiele restauracji, w których serwowane są tradycyjne, regionalne danie. W każdym z nich znajdziemy wiele intrygujących i pysznych smaków – zdecydowanie w kuchni góralskiej tego regionu można odkryć tak unikatowe doznania dla kubków smakowych, że ciężko je porównać z jakimikolwiek innymi. Nigdzie indziej na świecie nie ma podobnych! Całe szczęście, jeśli wynajmiesz apartament Zakopane będzie Cię otaczać tak ogromna ilość i różnorodność restauracji i tawern, że każdy znajdzie tu odpowiednie miejsce dla siebie do spróbowania kulinarnych atrakcji Zakopanego.

Regionalne potrawy spod Tatr – jakich propozycji menu koniecznie trzeba spróbować odwiedzając Zakopane?

• prażuchy,
• bukty,
• tarciochy,
• moskole,
• karpiele,
• żury,
• kołacze,
• kwaśnice.

Wszystkie są raczej trudne do odtworzenia w domowej kuchni z całym swoim charakterem, a czasem nawet ciężkie do wymówienia, więc jedynym sposobem, aby dowiedzieć się, jakie są te potrawy, jest… ich spróbowanie!

Dla jakich potraw jeszcze warto wynająć apartament i odwiedzić Zakopane?

Pieczone mięso z kozy to zdecydowanie coś, co powinien spróbować każdy smakosz mięsa przebywający w Zakopanem. Oscypek solony, czyli wędzony ser owczy to specjalność, której nie można ominąć. Pod koniec dnia schłodzeni taternicy i zmęczeni turyści powinni skosztować tradycyjnej miodzionki – to smakołyk z procentami, jakich próżno szukać gdzie indziej.

Regionalne potrawy spod Tatr – gdzie można spróbować tych pyszności?

Wzdłuż głównej ulicy w centrum Zakopanego – słynnych Krupówek znajduje się wiele tradycyjnych lokalnych restauracji, które słyną z polskich zup, do tego podawane są pyszne mięsne dania i pierogi. Jedzenie w Zakopanem jest obowiązkową częścią Twojego urlopu, jeśli zabookowałeś Zakopane noclegi apartamenty. Zdecydowanie będąc tutaj nie powinieneś sięgać po burgera z frytkami – liczy się przede wszystkim szeroki wybór wspaniałych potraw, których nie dostaniesz w innych częściach kraju, a które musisz wypróbować.

Te zakopiańskie restauracje nie tylko serwują smaczne jedzenie w bardzo rozsądnych cenach, ale wszystkie charakteryzują:

• unikatowy klimat,
• pięknie urządzone drewniane wnętrza,
• otwarte paleniska,
• tradycyjnie ubrany personel,
• lokalne zespoły zapewniające rozrywkę podczas posiłków.

Co więcej, malownicze położenie miasta w połączeniu z pięknymi widokami na Tatry sprawia, że kulinarne doznania stają się jeszcze pełniejsze. Warto zapamiętać, iż najlepsze lokalne restauracje są przede wszystkim ukryte w cichych zakątkach, do których warto zajrzeć. Ich podejście do tradycyjnej kuchni z nowoczesnymi akcentami sprawia, że takie walory smakowe spod Tatr są czymś o czym po prostu nie da się zapomnieć.

Nie odmawiaj sobie więc tej pysznej przyjemności, jeśli tylko znajdziesz się w tych okolicach. Tatrzańska kuchnia z całą plejadą pysznych dań to, coś czego trzeba spróbować przynajmniej raz w życiu!

Regionalne potrawy spod Tatr
Tagi:    

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *